Pro Musica brengt 'Missa Circumcisionis Domini Nostri Jesu Christi' van componist Jan Dismas Zelenka (1679–1745)
& “In Christo Jesu gilt weder Beschneidung” van G.P.Telemann TVWV 1: 930 (uitgave Dhr Peter Young)
Het kamerkoor Pro Musica Geraardsbergen, is sinds haar oprichting in 1976 steeds actief geweest in het Vlaamse koorleven en kan terugkijken op een boeiende carrière met de uitvoering van een breed muzikaal repertorium.
Hoogtepunten waren er o.a. met de opvoering van verschillende kerstconcerten, romantische concerten, gospel en jazz-concerten, musicalconcerten, onvergetelijk “Northern Lights” en “Top of the Pop” concerten, maar ook opvoeringen van werken zoals de Deutsche Messe van F. Schubert, Requiem van G. Fauré, Johannes-Passie van J.S. Bach, Requiem van W.A. Mozart, Requiem van J. Rutter, Theresienmesse van J. Haydn…
Ontelbare “kleine evenementen” zoals huwelijksmissen, academische zittingen, aperitiefconcerten maken ook deel uit van het dagelijkse leven van het koor.
In 2026 zal Pro Musica zijn jubileum vieren met verschillende projecten. Info volgt op de website www.promusica.be
Sedert 2015 staat Pro Musica onder leiding van Bruno De Jonghe en Evelyne Bohen.
Dirigent Thomas Van Haeperen
Thomas Van Haeperen studeerde orkestdirectie in Duitsland – in Leipzig bij Wolfgang Unger en vervolgens in Mainz in masterclasses bij Sylvain Cambreling.
Thomas dirigeerde het Nationaal Orkest van België, het ensemble Musiques Nouvelles, de EuropaChorAkademie, het Pauliner Kammerorchester, het ON-ensemble, het ensemble Dextuor, het Orkest en Koor van de Universität Leipzig en hij was ook assistent-dirigent van het Orkest van de Munt. Thomas van Haeperen creëerde het FUGATO ENSEMBLE.
Solisten Deze sterren vormen (samen met pianiste Helene Luyten) het vocaal kwartet Vocamabile.
Evelyne Bohen (sopraan)
Evelyne Bohen is regelmatig te horen in concerten en recitals overal in Europa met symfonische orkesten, kamermuziekensembles en piano in een gevarieerd repertorium. Zij vertolkte verscheidene grote rollen in de opera, namelijk Violetta uit Traviata, Mimi uit la Bohème, la Contessa uit Nozze di Figaro, of Elle uit La Voix Humaine... Ook in de operettewereld is haar naam niet onbekend. Ook in oratorium is zij zeer aktief in werken van Bach (Mis in B, passies en Magnificat) ; Vivaldi (Gloria, Magnificat), Mozart (Requiem, Vespere, Litaniae, Krönungs-Messe, Mis in C …), Haydn (Stabat Mater), Rossini (Stabat Mater, Petite Messe solennelle), Beethoven (Mis in C), Pergolesi (Stabat Mater), Dvórak (Te Deum, Stabat Mater), Haendel (Messiah), Orff (Carmina Burana)…
Inez Carsauw (mezzosopraan)
Inez Carsauw is een veelzijdige zangeres. Als jonge soliste zong ze talrijke hedendaagse muziektheaterprodukties bij de Vlaamse Opera, Taschenoper Wien, Muziektheater Transparant, In Vitro (Medea), KNS (De Trojaanse vrouwen), NT Gent (Masterclass), Het Paleis (Fietsen) en De Spiegel (De Rode draak). Inez is zeer actief in het sacrale concertgebeuren. Haar repertoire omspant alle grote altpartijen van het Stabat Mater van Pergolesi, Vivaldi en Haydn, Händels Messiah, Bachs Passies, H-moll Messe en Weihnachtsoratorium tot het Requiem van Mozart, Verdi en Duruflé. Tegenwoordig legt ze zich ook toe op werk van Berlioz, Mahler en Wagner. Ze concerteerde met o.a. the Brussels Philharmonic, de ensembles Prometheus en Spectra, Ars Longa, Obbrussel Musica en Kontrabone.
Robert Luts (tenor)
Tot zijn repertoire behoren werken van onder andere Wolfgang Amadeus Mozart, Otto Nicolai, Christoph Willibald Gluck, Benjamin Britten, George Frederic Handel, Giacomo Puccini, maar ook modernere werken zoals van Wim Hendrickx. Hij gasteerde o.a. in de Muntschouwburg Brussel, Opera Zuid Maastricht, de Vlaamse Opera i.s.m.de kameropera ‘Transparant’ Antwerpen en werkte samen met vele ensembles en dirigenten. Tot zijn discografie behoren opnames Matthäuspassion van J.S. Bach te Amsterdam (Concertgebouw), werken van Beethoven, Britten, Mendelssohn, Mozart, C. Orff, V. Thomson (operafragmenten uit "The Mother of Us All"), opnames voor Klara, CD met liederen van L. Hulshagen (1999), Vlaamse liederen van S. en V. Nees, J. Duyck en P. Steegmans.
Bruno De Jonghe (bas-bariton)
Als solist trad hij op in binnen- en buitenland met befaamde ensembles en orkesten, in grote passies, oratoria en opera, o.a. met het Festival van Vlaanderen, Muziektheater Transparant…. TV-opnamen waren er met o.a. ‘Paulus’ van F. Mendelssohn te Antwerpen o.l.v. Frank Shipway en in het programma Vuurvogel: “Richard goes Classic” met het VRT-filharmonisch orkest o.l.v. Ronald Corp. Hij vertolkte rollen in the Rape of Lucretia van Benjamin Britten, Songfest en Trouble in Tahiti van L.Bernstein, Figaro in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart, Uberto in La serva Padrona G. Pergolesi, Il Trovatore G. Verdi, Leedberg Philippe Lamouris,…
Orgel Antoinette Tronquo
Antoinette studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalde er het meestergraadsdiploma schriftuur bij Raphaël D'Haene. Ze vervolmaakte zich voor Analyse Musicale Supérieure bij Marcel Bitsch te Parijs. Naast het lesgeven aan de Hoofdstedelijke Academie, is ze als organiste verbonden aan meerdere kerken binnen het dekenaat Zottegem. Parallel hiermee is Antoinette actief als componiste-arrangeur. Met het pianowerk l'Adieu won ze de compositiewedstrijd VerDi-keurmerk 2013-2014. Naast het concerteren met haar eigen composities, is ze zowel in binnen- als buitenland regelmatig te horen in kamermuziekverband.